Balans

In mijn leven ervaar ik veel geluk tot nu toe. Ik ben blij met mijn familie, mijn gezin, m’n werk, m’n opleidingen, mijn kwaliteiten, het huis waar ik woon, blij met heel veel. Heb een fijne jeugd gehad zonder al te veel problemen. Zo heb ik het ervaren. Meestal als ik iets wil dan lukt het me ook.

Er zijn wel eens moeilijkere tijden geweest, bijvoorbeeld mijn opa en oma die overleden, relatieperikelen, twijfels over wat ik wil, combineren van werk en kinderen, verhuizen. De kunst is om balans te vinden. Balans tussen draagkracht en draaglast. Wanneer dit niet in balans is en je bijvoorbeeld te veel stress hebt dan kan het zijn dat je het emotioneel en praktisch niet meer aan kan. Je kunt het gevoel van controle kwijt zijn, je verward voelen en niet meer weten wie je bent en wat je wil.

Zie een emmer voor je die langzaam vol loopt met draaglasten. Draaglasten zijn dingen die jou stress geven, vermoeid maken. Bijvoorbeeld; ruzie met iemand, scheiden van ouders, relatie die uit gaat, overlijden van iemand of een spannende sollicitatie, verjaardagsfeest plannen, het kan van alles zijn. Dit vult allemaal jouw emmer, de ene factor vult het sneller dan de ander. Het verschil in grootte van de emmer kan ook nog uitmaken en verschillen per persoon. Het is de kunst om jouw emmer niet vol te laten lopen. Je regelmatig af te vragen hoe vol de emmer is. Met een lege emmer voel je veel draagkracht en zijn de draaglasten klein. Hoe vol is jouw emmer? Wat neemt er op dit moment ruimte in de emmer? Hoeveel ruimte heb je over?

  • Hoe voel je je als de emmer leeg is of bijna leeg? Vrolijk, licht, opgelucht, ontspannen?
  • En als de emmer tot de helft gevuld is? Gespannen, prikkelbaar, veel piekeren, rusteloos?
  • En wanneer de emmer bijna vol is of overstroomd? Boos, verdrietig, verward, moe, depressief?

Als de emmer voor de helft gevuld is of meer dan dat dan is het goed om daar iets aan te doen. Kunnen mensen je helpen bij iets? Kun je minder gaan doen? Wat ontspant je, en kun je dat meer gaan doen? Waarschijnlijk meer je grenzen aangeven, nee zeggen i.p.v. ja. Extra goed voor jezelf zorgen, hoe doe jij dat? Dit zijn allemaal dingen die de emmer weer wat leger kunnen maken. Zo kun je de lasten wat beter aan en voel je je meer in balans.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.