Opvoeden

U voedt uw kinderen zeker ook heel weerbaar op, vroeg een meisje laatst tijdens de cursus. Ehh... die vraag overviel me een beetje en ik had er niet zo snel een antwoord op. Dat doe ik niet heel bewust blijkbaar, anders had ik m'n antwoord vast klaar gehad.

Ik kwam wel die les tot het antwoord dat ze allebei bij opa aan karate doen. Maar verder moest ik er echt over nadenken. Ik kom tot het volgende;

- Mijn zoontje komt vaak in de avond nog zijn bed uit en wil dan nog even gezellig beneden zitten, zonder zusje. Dan gaat hij vragen stellen over mijn opleiding als ik aan het leren ben of wil de stukjes lezen op de website, puur om tijd te rekken natuurlijk. Maar ik vind het wel gezellig en bespreek graag met hem in kindertaal wat ik heb geschreven.

- Wat we ook wel doen is alles opnoemen wat we die dag leuk vonden. Maar ook wat er moeilijk was of niet leuk. Daar hebben we het dan over.

- Ik vind het leuk om mooie kaarten te hebben met mooie foto's, dieren, leuke vragen, of mooie quotes. Mijn kinderen vinden die ook mooi en voor het slapen gaan willen ze vaak een kaart uitzoeken en lezen/bekijken wat er op staat. Ik heb ook kaarten met kwaliteiten en dan vind mijn zoontje het leuk om bij iedere kwaliteit een voorbeeld te geven van wanneer hij die kwaliteit gebruikte. 

- Daarnaast hebben we mooie prentenboeken waarbij toch bij heel veel een boodschap hebben waar je iets van kunt leren of over na kan denken. Deze lezen we af en toe maar eigenlijk veel te weinig. Dat komt dan omdat ik moe ben of er geen zin in heb, mijn kinderen vinden verhalen voor het slapengaan wel heel erg leuk. 

- Ik geef ze kleine 'opdrachtjes' zonder dat het irritant wordt hoop ik. Zoals vragen in de winkel waar iets ligt, zelf een ijsje kopen dat soort dingen.

Verder geloof ik vooral in; kinderen doen wat jij doet. Dus zoveel mogelijk het goede voorbeeld geven, wat natuurlijk niet altijd lukt. En eerlijk zijn tegen ze bijvoorbeeld dat ik ze ga missen als ze weg gaan, dat ik verdrietig of boos ben over iets of excuses aanbieden als ik iets niet goed heb gedaan of iets onaardigs heb gezegd. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.