Voordelen van het niet aangeven van je grenzen

Goed nieuws, het niet aangeven van je grenzen heeft diverse voordelen! Er zijn echter ook enkele risico's aan verbonden.

1. Veel mensen die geen grenzen aangeven worden erg aardig gevonden. En dat is best fijn, wie wil dat nou niet? Het kan zijn dat als je grenzen stelt dat mensen dat niet zo fijn vinden en je minder aardig gaan vinden of niet meer met je om willen gaan. Toch is het belangrijk om te gaan voor wat jij wilt, wat anderen er ook van zeggen. Maar dat is makkelijker opgeschreven dan gedaan. Je hoeft natuurlijk ook niet ineens de hele tijd je grenzen aan te geven en onaardig te worden, balans vinden. Belangrijk is dat als je écht iets niet wil dat je dit aangeeft. 

2. De kans op afwijzing wordt kleiner. Als je het anderen genoeg naar de zin blijft maken dan is er vaak niet zo veel aan de hand en lijken er geen moeilijkheden te zijn. Maar wat als je het anderen naar de zin maakt en je er zelf helemaal niet zo blij van wordt? Je wilt eigenlijk iets anders, dat gaat wringen. Wanneer je niet alleen rekening houdt met de ander maar ook steeds meer met jezelf dan kan het zijn dat er wat irritaties of conflicten ontstaan of dat mensen dit niet van je accepteren wat jij wil en waar jij voor staat. Dan is de vraag of je deze mensen zo belangrijk wil maken in je leven.

3. Geen grenzen aangeven omdat je in het stralende middelpunt wilt staan. Maar dat is niet wat stralend weerbaar is. Sommige mensen zijn super behulpzaam en aardig. Ze geven complimenten en komen ongevraagd met adviezen aanzetten. Ze staan altijd voor de ander klaar, wow super! Ik word daar zelf ongemakkelijk van, vooral als het allemaal ongevraagd is. En is het wel gemeend of is het omdat ik/de ander je aardig moet vinden? Waar is de aandacht voor jezelf? Hoeveel aandacht heb je nodig, kun je die jezelf geven? Je blijft evengoed van waarde. 

4. Je krijgt veel minder te maken met conflicten. Dat vind ik zelf wel echt een groot voordeel. Ik hou niet van conflict, geeft vaak toch wat stress. Zou het liever vermijden. Kleine irritaties laat ik vaak gaan maar inmiddels heb ik geleerd dat dingen die echt belangrijk voor me zijn beter zijn om te bespreken en tijdig aan te geven. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.