Nee, is oké

Ik houd van mooie prentenboeken. Lees ze in de praktijk wel te weinig voor aan m'n kinderen en dat is zonde want ze kunnen daar echt van genieten. Het mooiste vind ik het boek; De mooiste vis van de zee. Gewoon, om die glimmers op de vis. Maar wat is eigenlijk de boodschap?

Dat je al het moois wat je hebt weg moet geven aan anderen zodat ze je aardig vinden? Dat lijkt me niet de bedoeling. Dat je al het moois weg moet geven omdat je anders stralend boven de rest uitsteekt? Ook dat lijkt me niet de bedoeling. Of is het een kwestie van kosten en baten? Als je het ene wil dan kost het je iets anders, want je kunt helaas niet alles hebben. Als je ergens voor kiest dan verlies je iets anders. Waar kies je voor? 

Er zijn nog veel meer mooie prentenboeken. Ik heb besloten af en toe eens een stukje voor te gaan lezen. Meer aan m'n eigen kinderen maar ook tijdens de les van de weerbaarheidscursus voor kinderen. Ik denk aan het begin van de les. Bijvoorbeeld een stukje uit het boek; Nee, is oké. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap me en biedt aanknopingspunten om hierover door te praten.

En ook Sam en het niet-leuke geheim gaat aan bod komen. 'Sam lacht wel, maar hij voelt zich niet zo blij. Dit komt omdat hij een geheim heeft, een niet-leuk geheim. Sam probeert op verschillende manieren van het geheim af te komen, maar niets lijkt te helpen... Tot hij iemand vindt om zijn geheim mee te delen.' 

Het boek is heel geschikt om het onderwerp geheimen bespreekbaar te maken. Door dit boek leren kinderen begrijpen dat ze een niet leuk geheim kunnen vertellen aan iemand die ze vertrouwen, en dat het wegstoppen geen oplossing is. Het boek is geschreven om seksueel misbruik te voorkomen en kinderen weerbaarder te maken.

Ik heb er nu al zin in om hieruit voor te lezen en dit te bespreken. Op een prettige manier, zonder dat kinderen angstig worden want de wereld is gelukkig vooral een leuke, veilige en fijne plek om te zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.