SamenwerkenSamenwerken is niet het eerste waar je aan denkt bij een zelfverdedigingssport. Karate is in principe een individuele sport maar karate stimuleert ook het samenwerken tussen mensen.

Karate train je individueel, maar beoefen je samen. Samen oefeningen met elkaar doen waarbij fysiek contact plaatsvindt, kan alleen maar worden uitgevoerd in goede harmonie en samenwerking. De kinderen/jongeren ontmoeten elkaar in dojo/gymzaal en maken fysiek contact. In dit fysieke contact kun je tast- en zichtbaar maken wat er met je gebeurt als je iets niet prettig vindt. 

Op sociaal gebied gebeurt er heel wat tijdens een les, denk aan: kunnen meetrainen in een groep (waar mensen met verschillende leeftijden, achtergronden, sekse zijn en verschillende motieven hebben om deel te nemen), aan afspraken en regels houden, respect voor je groepsgenoten en de trainer, overleggen met elkaar, grenzen aangegeven, rekening houden met de ander, samen plezier hebben, de oefeningen met iedereen kunnen uitvoeren en omgaan met winst en verlies. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.