Winter


Hoeveel uur per dag  ben jij binnen in de winter? Gemiddeld is het voor mensen ongeveer 21 uur op een dag. Zonde he? Met name als je bedenkt dat het buiten zijn een positief effect heeft op o.a. je geestelijke gezondheid. 

Er zijn boeken vol geschreven over het effect van wandelen in de natuur bijvoorbeeld. Goed voor positieve gevoelens, minder piekeren en je kunt je beter concentreren. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Door de natuur te volgen houd je als vanzelf een gezond ritme aan. Het wordt bijvoorbeeld vroeger donker in de winter en dan is het verstandig om vroeger naar bed te gaan. Het is de perfecte tijd om eens een boek te lezen, uit te slapen en diepgaande gesprekken te voeren.  De winter is een goed moment om de balans op te maken en een tijd waarin het past om rustig aan te doen. De balans opmaken kun je doen door jezelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld; Hoe is het eigenlijk met me? Wat hebben de inspanningen die ik heb verricht mij gebracht? Zijn er resultaten die ik heb bereikt? Ben ik ontspannen? Hoe ontspan ik eigenlijk? Waar ben ik blij mee en dankbaar voor en wat neem ik mee naar de lente? 
Zowel je sterke als mindere kanten worden duidelijk. Vooral de mindere kanten kunnen best vervelend zijn als je daar je aandacht op richt. Schiet er niet te veel in door en onthoud dat het altijd weer lente wordt, ieder jaar weer. 
De seizoenen vind je ook terug in de dagen, ongeacht welk seizoen het is. De winter staat gelijk aan de nacht. Tijd om te rusten en wat er overdag is gebeurd verwerk je tijdens je slaap. De vragen die je jezelf kunt stellen in de winter kun je prima af en toe eens of dagelijks voorbij laten komen voordat je gaat slapen. Dan kun je in de ochtend weer fris beginnen en voelt het als lente. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.