Beginnen bij het begin

Aan het begin van de cursus die ik geef aan kinderen begin ik met een korte presentatie over wat weerbaarheid is en wat ze kunnen verwachten. Dat ze zichzelf gaan leren verdedigen weten ze vaak wel. Dat gaan ze ook leren en er is nog veel meer wat aan bod komt. Maar thuis gaan ze ook werken aan de basis, hoop ik.

We bespreken wat er bij de basis hoort van weerbaar kunnen zijn. Als je moe bent, dorst hebt, hongerig bent of je ziekjes voelt dan zit je niet lekker in je vel vaak. Dan is de kans groot dat je negatief gaat denken en je steeds slechter gaat voelen. Je kunt hiervan uit je doen raken. Om te beginnen 3 punten;

 

1. Rusten en genoeg slapen.

Regelmatig vertellen kinderen dat ze moeilijk in slaap kunnen komen en daardoor laat slapen en te weinig uren rust hebben. Lastig hoor. Wel de moeite om daar aandacht aan te besteden. Ik ga graag op tijd naar bed en op tijd uit bed, slaap zeker 8 uur per nacht. Mijn kinderen zijn ook echt getraind om door te slapen en weten dat ze mij ’s nachts niet voor ongein moeten lastig vallen. Als zij of ik niet goed slapen is de sfeer heel anders in huis. Ik geloof echt dat slapen en rusten heel goed is voor je lichamelijke en mentale gesteldheid. Op school hoor ik ook vaak dat studenten die niet lekker in hun vel zitten slecht slapen. Het één versterkt het ander. Geef slapen prioriteit, vóórdat je stress hebt maar ook tijdens je stressperiode. Stress en zorgen zijn erg vermoeiend voor je. Plan hoe laat je naar bed gaat en er weer uit komt. Gebruik je bed om te slapen, niet om te netflixen. Doe rustig aan ’s avonds en schrijf je zorgen op voordat je gaat slapen.

 

2. Eten en drinken.

Al van jongs af aan ben ik geen grote eter. En soms ineens wel maar meestal niet. Ik houd niet zo van groenten eten, om daar genoeg van te eten kost me moeite. Wel ben ik gek op fruit en drink ik altijd water of thee. Bijna nooit iets anders. Als ik stress heb vergeet ik vaak te eten of heb ik geen trek. Als ik het druk heb of ik weet dat er drukke of minder leuke tijden aan komen moet ik extra goed letten op wat ik eet en dat dit voldoende is. Wanneer je je slecht voelt omdat je basisbehoeften niet in orde zijn kun je op een andere, meer negatieve manier gaan denken, chagrijnig worden en kan dit verergeren.  Eet je regelmatig? Eet je met mate? Geniet je van je eten? Hoeveel drink je op een dag? Is het gezond wat je drinkt? Eet je langzaam?

 

3. Plezier en ontspanning.

Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wanneer je stress hebt of niet lekker in je vel zit dan is het goed hier extra aandacht aan te besteden. Soms valt het me wel op dat sommige kinderen al niet zo goed weten waar ze echt plezier in hebben. Welke dingen doe jij met plezier op een dag? Waar word je blij van? Wanneer voel jij je ontspannen? Bij welke mensen voel je je ontspannen? Waar heb je om gelachen de laatste dagen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.