Is zelfvertrouwen te koop?

Het lijkt soms wel of zelfvertrouwen te koop is, er wordt zelfs mee geadverteerd. Was het maar zo makkelijk he? Want mét zelfvertrouwen is het leven toch makkelijker heb ik het idee. Iemand met positieve gedachten en ideeën over zichzelf gaat toch fijner door het leven dan iemand die negatief denkt over zichzelf. 

Het valt me op dat steeds meer jonge meiden maar ook wat oudere vrouwen er minder natuurlijk uitzien. Make-up en m'n haar verven doe ik al jaren dat valt voor mij nog onder natuurlijk maar daar kunnen de meningen over verschillen. Ik word al blij van het mooie plaatje hierboven. Maar opgespoten lippen is tegenwoordig heel normaal, zo ook borstvergrotingen en botox tussen de wenkbrauwen en weet ik waar. Maakt dat je echt een blijer mens? Heeft dat voordelen voor je zelfvertrouwen? Ik kan het me haast niet voorstellen. Wel dat het een tijdelijke boost geeft maar uiteindelijk zeg je bijna letterlijk tegen jezelf dat je niet goed bent of af bent op dit moment. En waar eindigt het? Als je er eenmaal aan begint is het vast verleidelijk om dan maar steeds meer te gaan doen. Hoe ouder ik word des te beter ik me voel merk ik. Gelukkig maar. En dat heeft niets met uiterlijk te maken. Ik ben nu 36 en m'n uiterlijk is er niet beter op geworden als ik mezelf vergelijk met toen ik bijvoorbeeld 25 was. Zelfvertrouwen heeft toch meer te maken met ervaringen opdoen, om kunnen gaan met angsten en verdriet, ervaren dat je veel meer aankunt dan je denkt, je eigen ideeën hebben over dingen, meer accepteren wat je wel en niet kan en de manier hoe je over jezelf denkt.

Volgens mij zit er weinig anders op dan te accepteren dat we allemaal ouder worden en dat de meeste van ons er niet perfect uitzien. Er is altijd wel iets wat mist of wat bij een ander mooier is. Ik heb een goed voorbeeld hierin gehad kom ik tot de conclusie. Mijn oma en mijn moeder. Ze houden allebei van hun haar verven en make-up maar hebben nooit geklaagd over hun uiterlijk. Zeker m'n moeder niet. Ze straalt uit dat ze bezig zijn met uiterlijk leuk vind (schoonheidsspecialiste) maar met mate en ik heb haar ook nooit horen klagen over haar uiterlijk of obsessief voor de spiegel zien staan. Het is in balans naar mijn idee. Ik hoop dat ik daarin ook een voorbeeld kan zijn voor mijn kinderen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.