Kwaliteiten

Soms heb ik, maar misschien hebben we dat allemaal, van die buien dat ik alleen maar kan bedenken wat er niet goed is. Waar ik een gebrek aan heb, wat is mislukt waar ik niet goed genoeg ben. Heel vervelend!

Dan is er waarschijnlijk iets gebeurd of gezegd waardoor ik negatief ben gaan denken en daar vervolgens een verhaal omheen heb verzonnen wat het nog erger maakt. Misschien als ik bij de eerste negatieve gedachte had gezegd 'stop' of was gaan sporten of wat dan ook, had ik die vervelende bui helemaal niet gehad. Of in ieder geval korter.

Het lijkt makkelijker om te focussen op wat er niet goed gaat dan wat er wel goed gaat. Het kost soms meer moeite om positief te zijn. Wanneer ik positief denk over mezelf, anderen, mijn leven dan voel ik me als een stralend zonnetje, stralend weerbaar. Kon dat altijd maar zo zijn. Maar dat is niet realistisch. 

Het helpt me het meest als ik me richt op de kwaliteiten die ik heb, waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Mijn mening is inmiddels dat dat het allerbelangrijkst is. Oog hebben voor je kwaliteiten en wat jou uniek maakt. Als je daar weinig over nadenkt heb je misschien geen idee waar je goed in bent. Ik merk dat vaak wel tijdens mijn cursussen. Veel kinderen en jongeren hebben geen idee waar ze goed in zijn. Dat kan ook komen doordat je de dingen waar je goed in bent als vanzelfsprekend ziet. Ik heb dat lange tijd gehad met luisteren. Ik vind dat ik daar goed in ben maar heb het nooit als kwaliteit gezien, eerder als saaiheid. Nu ontdek ik steeds meer dat het goed kunnen luisteren naar anderen niet vanzelfsprekend is. Maar als je het kan, dan is het niet meer dan normaal dat je goed luistert. 

Aandacht dus voor je kwaliteiten en daar je focus op leggen. En daarnaast kun je natuurlijk werken aan de dingen die je graag zou willen leren of verbeteren. 

Je hoeft je kwaliteiten niet te gaan overdrijven. Dan word je een karikatuur van jezelf, stel ik me dan voor. Een kwaliteit is er gewoon van nature en zal waarschijnlijk altijd je kwaliteit blijven. Ik bedoel.. stel je bent behulpzaam. Dan hoef je écht niet de hele tijd andere mensen te helpen om maar je kwaliteit in tact te houden. Stel je kunt goed luisteren, dan hoef je echt niet altijd maar naar iedereen te luisteren die een verhaal afsteekt en maar blijft doorpraten. Stel je bent sociaal, dan hoef je niet met iedereen goed om te kunnen gaan. Stel je bent goed in het aangeven van grenzen, dan hoef je dat echt niet altijd te doen en altijd perfect te doen. Stel je bent zelfverzekerd, dan kun je met een gerust hart onzekere momenten hebben. Die kwaliteiten houd je toch wel dus kun je er relaxt mee omgaan en hoeft ze niet te bewijzen, uit te leggen of te verdedigen. Als je het zelf maar weet en jezelf er aan herinnert. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.